Skal tro om bjørnen i bjørnehiet oppi Hagahogget lå og purka og sov i dag for 200 år siden? Etter Primstaven var det i dag, på Pave Sixtus 6. april, at bamsene begynte å våkne om våren.
Det er bamsefar som våkner først. Ofte legger han seg bare til å sove under et granskjørt eller bakom en rotvelt og når vårsola varmer i pelsen står han like godt opp.
Det var flere merkedager for bjørn på primstaven. For eksempel Sommermål 14. april, den første sommerdagen på primstaven, da du snudde fra vintersiden til sommersiden. Primstavmerket på var gjerne et tre. På vintersiden var det en vott. Den dagen var det viktig at ingen spiste ferskt kjøtt, og særlig ikke de som skulle være gjetergutter og gjeterjenter om sommeren. Gjorde de det, kom bamsen og tok buskapen i gjeterskauen.
Primstavmerket 22. mai på Bjørnevåk er gjerne en bjørn eller en bjørnefot. Da vogner Biørnen i sit Hi, og gaar ud for at strekke paa sig, skrev presten Wille fra Seljord. De som står opp sist er binner og unger.
21. september, Mattismess om høsten begynte bjørnen å samle mose til vinterhiet, mente noen. Andre mente bjørnen begynte å grave hi og tørke lyng på Britemesse 7. oktober. Det er særlig binner som skal ha unger som graver hi dypt i jorda eller i en gammel maurtue og fôrer med gress, lyng, bar og mose. Aller best var bjørnemose, sa folk før.
I Setesdal kalte folk Mortensmess 11. november for Bjørnekvelden.På Bjørnekvelden gikk bjørnene og la seg og sto ikke opp før 25. mars på Marimess om våren. Ingi Bjørnekveldsnatt ute og ingi Marimess inne, het det. Hele vinteren lå bjørnene i hiet og sugde på labben. Bare en eneste gang snudde de seg, skiftet labb og purket videre, trodde folk. Noen mente de snudde seg Midtvintersdagen 12. januar, andre mente Kyndelsmess 2. februar. Skal tro hvordan det var å ligge i hulen oppi Hagahogget, og om det var bamser eller binner med unger som sov der?
Bilder: Th. Kittelsen: En uheldig bjørnejakt. John Bauer: Stackars lilla Basse, 1912.