Jeg lurer på om det er sånn at alle kommuner i Norge har
kommuneblomst? I hvert fall har vi kommuneblomster i Asker og Bærum.
I Asker er det selvfølgelig ask. Fraxinus excelsior heter den på latin. Asker har navn etter ask. Det er masse askekaller der, som sogneprest Vogelius fikk plantet langs Kirkeveien, til vinterfôr for kuer. Det er derfor det er askekaller i Askers kommunevåpen.
Ask er nyttig til mye annet enn kufôr, for eksempel til å varsle sommerværet: Eik før ask gir plask, ask før eik gir steik. Den ble brukt som medisin mot sår og benbrudd, magesyke og ormebitt. Gikk du med askeblad i lomma lot ormen deg i fred. Vikingene trodde til og med at verdens første mann ble laget av en askestamme!
I Bærum er det gulveis som er kommuneblomst. Anemone ranunculoides heter den på latin, Den ser ut som gul hvitveis, bare at blomsten har fem blomsterblader som er litt lodne på utsiden. Ranunculoides betyr lik Ranunculus - og Ranunculus er smørblomst på latin.
Gulveisen kan ikke brukes til noe som helst - hele planten er faktisk giftig. Men den lyser som en liten gul sol i skogen. Og den er veldig sjelden. Du finner den i Kjaglidalen i Skuiområdet og nedover langs Sandvikselva, og på Tanum, blant annet ved Ringi kalkovn.
Både gulveis og ask trives godt i edelløvskogen som vokser i Asker og Bærum, sammen med andre arter som liker varme og god jord - alm, lind, lønn, hassel, eik, bøk og svartor og masse blomster, insekter, fugler og dyr.
Bilder: Ask fra Flora batavia, Jan Kops 1893. Gulveis fra Flora Batava, Jan Kops, 1832.