tirsdag 2. februar 2016

Asker og Bærum, før og nå

Jeg lager et kart til 1.klasseturneen i Asker og Bærum. Og jammen er det stor forskjell på hvordan det var her før og nå!

Før, for rundt 200 år siden, bodde nesten alle i Asker og Bærum på gårder og husmannsplasser. Det var hester og griser, kuer og sauer og jorder over alt. Det var seterdrift i skauen, og ulv og bjørn.

De små husene på kartet var gårder før i tiden. Nå er det skoler der. Nesten alle skoler i Asker og Bærum har navn etter en gård eller husmannsplass. Det er rart å tenke på at det kanskje var fjøs der hvor skolen er nå. Kanskje det gikk høner i skolegården. Kanskje det vokste korn og poteter på idrettsplassen. Og det var kanskje veldig langt til nærmeste nabo.

Nå er det hus og naboer over alt og nesten ingen jorder og kuer. Og det er veier over alt. Før var det nesten ingen veier. Mellom gårdene var det små humpete, hullete søleveier og stier mellom gårdene, omtrent sånn som den på tegningen under her. Og så var det noen litt større hovedveier som var nesten like humpete og hullete og sølete.

En av hovedveiene var Kongeveien mellom Oslo og Drammen. Det er den brune streken på kartet som går forbi Høvik og Blommenholm og Jong. Noe av den veien går akkurat samme sted nå for tiden som i gamle dager. Oslo het forresten ikke Oslo men Kristiania. Og på veiene kjørte det ikke biler men hester og kjerrer og vogner. Og om vinteren gikk hovedveien over isen, med hest og slede. Da kunne det noen ganger løpe ulv etter sleden!  


Bilder: Utsnitt fra 1.klassekartet. Hestekjerra tegnet Johannes Flintoe en gang på 1800-tallet.