onsdag 10. februar 2016

Elle melle ski på hår

Vi Søstrene sier skipet går ut i hår når vi elle meller. Det er litt rart med et skip som går i hår. Det er noen som sier skipet går ut på hår. Det er like rart. Men så er det noen som mener at det er ski som går på hår, ikke skip.

Hæ, sier du kanskje, ski på hår? Joda, ski med hår på undersiden har folk brukt helt fra steinalderen. Steinaldermenn gikk på jakt med en lang styreski og en kort sparkeski med pels fra reinsdyr eller elg under. Hårene vendte bakover og ga god gli uten å glippe og godt feste i bakkene.  

Fra Alvdal kommer elle mellen under her. Det kunne kanskje like gjerne være ski på hår som si på hå?

Elle melle
Tipp og telle,
Si paa haa,
Ut aa gaa
Nikk og renn,
Tore spenn,
Snipp snapp snute.
Ute!

Pelsski kalles andor. I Østerdalen brukte folk andor utover på 1800-tallet. Den venstre styreskien var gjerne smal og kunne være opptil 3 meter lang mens den høyre andoren var bred og skinnkledd under og kunne være opptil 1 meter kortere. Det er sånne ski skiløperen på bildet har. Han er soldat i Jegerkorpset med uniform og mundering fra rundt 1800 - en langski og en skinnkledd andor, hælbindinger og en lang skistav. Kanskje han er fra Elverumske Skilöber Compagnie. "Naar Sneen hænger ved, bør Karlen altid være forsynet med Ister for at smøre Langskiet; thi ellers kommer han ikke langt", ble det rapportert fra Elverum i 1761.

Utover på 1800-tallet smurte folk skiene med alt mulig: tjære og talg, saueblod og sild, kvae, harpiks og parafinvoks og linolje. Fridtjof Nansen brukte stearin under skiene over Grønland. I 1888 kom den første annonsen for skismøring, Thranes Skismørelse, i Norsk Idrætsblad. Den var nok bedre enn kvae eller for eksempel nøkkelost som visstnok ble brukt i Husebyrennet i 1885. Men det er fortsatt noen som mener at pelsski er best.

Bilde: Tegnet av Johannes Senn:"En norsk Skieløber." publisert 1811, fra wikipedia.
Ellingen er fra Sigurd Nergaard: Eventyr, barnevers, spurningar og ordspraak : folkeminne frå Østerdalen III.