søndag 28. februar 2016

Grautkjerring

 Kjerringa ved peisen - Theodor Severin KittelsenKjerring er en som roter med nesa si i grua, et eldre kvinnfolk fra de lavere samfunnslag, fattig og fillete, lita, gammal og låghalt
Du trodde kanskje kjerring hadde noe med kjær å gjøre? Å nei! Det kommer fra norrønt karl som betyr kar eller kall. Så ble kar til kerling, altså en liten kar, og dårligere også vil nok mange si. I Nynorskbibelen fra 1921, der hvor Gudfader lager Eva av et av ribbeina til Adam, der står det svart på hvitt: "Ho skal kallast kjerring; for ho er teki av ein kar.”

Det er mange slags kjerringer: Kaffikjerring, sladrekjerring, trollkjerring, fantekjerring, torgkjerring, legdekjerring, skravlekjerring, signekjerring, husmannskjerring, gardkjerring, grautkjerring. Kjølsvinet på en båt kalles også kjerring, og den kjeppen du henger kaffekjelen på.

Det fins dugelige kjerringemner. Og kjerringer som gjør deg et morsstykke igjen, som du savner når alt går på tverke sånn som med mannen som skulle stelle hjemme og datt på hue i grautgryta, og grepa grautkjerringer som Gonil i visa som setter grautgryta på bordet så ikke unga skal gå sultne, mens gamle Gullbrand er vrien og vrang og bare tenker på seg selv. Å nei, vi greier oss ikke uten kjerringer.

Gamle Gullbrand 
Gamle Gullbrand, Gamle Gullbrand 
tru om trolli vi taka deg, 
fe han æ no så vrang og vrien, 
han tenkjer berre på sjave seg.

Gamle Gonil, kok no grauten 
gje no bonni koss' noko mat 
kom med skeii og et med saupen 
set fram gryta me treng 'kje fat.

Gamle Gonil, kok no grauten 
stampe klumpane vel ut 
gje no bonni ein liten biti 
so dei ikkje svelt ut.

No hev me eti og æ så mette 
og grauten va' no så framifrå
No vi me leggje konn, 
no æ me trøytte, 
i ei seng så varm utav
halm og strå. 

Bibelord i Nynorskbibelen 1921 er fra 1. Mosebok 2,23. Her kan du høre Har du sett noko te kjærringa miBilde: Kjerringa ved peisen, Th. Kittelsen.