mandag 15. februar 2016

Vatlandsguten

Vatlandsguten, han som er i ellinga vellinga, har du lurt på hva det er for en kar? Det er nok en gutt fra Vaterland, skal vi tro denne ellinga fra Røros:

Ellingen vellingen Vaterlandsgutten
slo til kjerringa med vaskerkluten.
Det skal du ha ditt stygge troll
fordi du ikke kunne telle til tolv.
1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12


Bridge, at Christiania (JW Edy plate 52).jpg


Han var fæl, altså, den vaterlandsgutten! Dra til kjerringer med en vaskeklut! Skal tro hva han var for slags fyr? I hvert fall var ikke Vatererland noe sted for respektable borgere på 1800-tallet. På Vaterland var det høkere med snuskete handelsvirksomhet og brennevinsalg, der var det lugubre vertshus og losjier og hus for fruentimmer med tvilsomt rykte. I 1868, skrev Eilert Sundt, var det 11 simple skjænkesteder i området rundt Vaterlands bru. Mang en bonde i byen ble bondefanget - regelrett rundlurt og ranet og banket gul og blå  på Vaterland. Kanskje han drev med bondefangeri, vatlandsgutten?

På 1600-tallet var Vaterland en forstad mellom gamle Opsloe og bymuren rundt den nye fine Christiania. Det var slum og fattigslige rønner hvor det bodde løsarbeidere i trelasthandelen, plankekjørere og sjømenn. I 1658 fikk stattholder Nils Trolles brent hele rasket, men det ble raskt bygget nytt, handelsgårder hvor høkere gjorde store penger på småhandel med bygdefolk, småbedrifter, brennevinssalg og etablissementer for gatens løse fugler. 

Vaterland ved Akerselvens utløp var fuktig og leirete, langgrunt og vasstrukkent. Der lå de digre bordtomtene med hundrevis av plankestabler. På 1600-tallet lastet hollandske skuter tømmer der. Watterland kalte de det, vannland. Rundt 240 sagbruk leverte planker til byen. De ble kjørt med hest og slede på Strømsveien vinterstid. Det kunne stå hestelass i kø fra Strømmen til bordtomtene i Bjørvigen og det kunne være 3000 mann i arbeid med kjøringa. Kanskje vatlandsguten var plankekjører?

4. mai 1819 brant det på bordtomtene. Hele trelastlageret, en reperbane, et tjærelager og noen pakkhus gikk opp i røyk. Christianias rikeste familier ble ruinert og brannen ble kalt en landsulykke. Det var en kar som het Ole Olsen Østbye, også kalt Ole Niefing fordi han hadde bare ni fingre, som ble mistenkt for å ha tent på. Kanskje Ole Niefing var vatlandsguten?

Fra 1645, da Vaterlands bru ble bygdog  til Nybrua kom i 1827 gikk hovedveien til byen østfra gjennom Vaterland, langs Brugata og Storgata, Vaterlands Storgade. I 1839 ble Vaterland en del av byen. Og fra 1854 kunne vatlandsgutten ta toget fra Østbanestasjonen. Den var endestasjon for Hovedbanen - Norges første jernbane  mellom Christiania og Eidsvoll.
   
Bilder: Vaterlands bru, John William Edy 1800. Kart over Christiania, optaget ifölge Communebestyrelsens Foranstaltning i Aaret 1858 af I. W. G. Næser ; udgivet med Rettelser til 1ste Januar 1861. Kart over Christiania 1830.

Fil:Christiania kart 1830.jpg