torsdag 14. april 2016

Eik i lia og på Eik sin mark

File:Quercus robur Sturm31.jpgNå er den store digre turneen til alle førsteklassinger i hele Bærum i gang, med kjempehyggelig start på Eikeli og Eiksmarka. Både Eiksmarka og Eikeli har navn fra eiketreet og den eldgamle gården Eik som kan ha blitt ryddet en gang i eldre jernalder. Gården er helt borte nå.

Det var sikkert mye eik på Eikgården. Jeg vet ikke om det er noen gamle eiker i området nå, men på Eikeli har de plantet et nytt lite eiketre rett utenfor skolen. Eikelielevene kan lett få vite hvordan sommerværet blir.

Værtegn fra eik og ask
Eik før ask gir plask
Ask før eik gir steik

Spretter eik før ask
får sommeren plask.
Spretter ask før eik
blir sommærn bleik.

Eika vokser i 500 år og dør i 500 år, sies det. Gamle eiketrær kan være fra vikingtida! Eika var Tor med hammeren sitt tre. På latin heter det quercus. Det betyr styrke.

Det er viktig å ta vare på gamle eikerDe gir mat og hus til dyr og planter. Opptil 1500 forskjellige arter kan holde til i gamle hule kjempedigre eiker. Mange av artene er på Norges rødliste. Minst 120 billearter, 98 sopparter og 5 lavarter på rødlisten er tilknyttt eik. Gamle hule eiker er en av Norges fem utvalgte naturtyperHer står det om hule eiker i Asker og Bærum og her fra Harvest.

Eikeli var husmannsplass under Grav gård. Kuene på Grav dro til seters på Gravsvollen. I folketellingen fra 1801 er det tre husmannsplasser. Hvilken som var Egelie er ikke godt å si. Husmannen lånte hus og jord av bonden på Grav i bytte mot å arbeide på gården når bonden trengte det. I våronna var det travelt for Eikelihusmannen, for da måtte han få korn og potet i jorda både hos Gravbonden og hos seg selv.

Husmannen på Egelie måtte kanskje hugge stein og brenne kalk også, for Grav hadde kalkovn i Liomåsen. Liomåsen betyr kalkovnåsen. Det gamle ordet for kalk var lim. Kalk ble brukt til å lime sammen stein til mur. I Bærum hadde mange gårder kalkovn. Det er derfor Bærum har en kalkovn i kommunevåpenet sitt. I folketellingen fra 1865 leser vi at det bor en husmann med jord, kone, to oppfostringsbarn, en tjenestepike og et barn Udsadt af Christiania Fattigvæsen på Ekeli.

Eiksmarka skole ligger på Eik sin mark, skogen og utmarka til Eik. Kuene fra Eik dro til seters i Bærumsmarka, kanskje der det kalles Eiksbakk. Fra 1670 hørte Eik til Bogstadgodset sammen med blant annet Fossumgårdene. Fossum kommer fra Fossimi, av foss og heim, altså gården ved fossen, øverst i elva Fåd fra Fådvannet. Nå heter elva Lysakerelva og vannet Bogstadvannet.
På Fossum var det jernverk fra 1788 til 1874, med hammer og masovn skole for verksungene.

I folketellingen fra 1801 leser vi at det bodde det 20 mennesker på Eeg. I folketellingen fra 1865 for Ek østre og Ek vestre finner vi en husmann uten jord og en leidlending. De første bæringene som utvandret til Amerika var fra Eik. I 1851 dro Tore Ingebretsen Eik og kona Hele Nilsdatter med fire unger. Uken etter var det 21 bæringer fra Eik, Østern, Dæli og Fossum og Isi som dro til Amerika.


Bilder: Eik - Quercus robur - fra  Deutschlands Flora in Abbildungen, 1796. Hammeren på Fossum, Georg Haas for Christian August Lorentzen, mellom 1792 og 1796.