mandag 29. februar 2016

Måsa i grauten

File:Islandslav Flora Danica.jpgOm våren i gamle dager, når det var nesten tomt for mel i melbingen, da ble det lite graut i gryta. Da måtte mor finne noe mer å ha oppi grauten og vellinga. For eksempel kunne hun lage mel av mose og koke måsagraut.

Den beste mosen til graut og velling er ikke mose, men en type lav som heter islandslav. Den kalles også islandsmose, brødmose, brødlav, matmose, ælsnæver, brestemose, ørelav, dravlemose, fiskemose og grisemose. Kjært barn har mange navn, som en sier.

Det går også an å spise trollskjegg. Det er sånt brunt skjegg som vokser på trær. Både islandslav og trollskjegg må lutes og kokes før du kan spise det. Her står det hvordan du får bort den bitre smaken. 
Navlelav kan du spise rett fra skogen. Og her er en lang liste over andre saker og ting du kan spise i skog og mark. 

Her og her står det mer om graut og på 1814-bloggen vår står det mer om islandslav.  

Bilde: Islandslav - matmose - fra Flora Danica, 
en gang mellom 1761 og 1883.