mandag 29. februar 2016

Steinerskolen, Mellom-Nes og Nes Bru, 2 Mile fra Christiania

I dag har vi vært sammen med førsteklassinger fra Mellom-Nes og andre- og tredjeklassinger fra asker Steinerskole som ligger på Landøya og Øvre Nes. Både Øvre Nes og Mellom-Nes har navn etter den gamle Nes-gården og Landøya var husmanns-plass under Nes. Gården var en av de eldste gårdene i Asker. Det er funnet saker og ting der fra både steinalderen, bronsealderen og vikingtiden, så på Nes har det bodd folk lenge!

Like i nærheten av skolene ligger Nesbru og den gamle Nes Bru, akkurat der hvor Drammensveien, den gamle Kongeveien som var hovedveien mellom Oslo og Drammen, gikk over Neselva i gamle dager. 

Det har vært bru på Nes fra 1600-tallet. Den som ligger der nå ble bygget i 1800, akkurat 14 år før vi fikk Grunnloven. Langs kanten av brua er det store stabbesteiner. De står der for at folk ikke skal falle i vannet. 

Ved siden av brua er det en milestein. Den viser at du er akkurat 2 mil fra Christiania, eller Oslo, og 1 mil fra milesteinen på Blommenholm. På steinen står det "2 MILE FRA CHRISTIANIA", så er det Den norske løve og et posthorn, sånn som postrytterne brukte når de kom ridende med posten mellom Christiania og Drammen og videre til Stavanger. 



Å ri med post i gamle dager var nesten som en stafett. De som var postryttere var gjerne bønder som bodde langs postveien. Når en postrytter nærmet seg stedet der en ny postrytter skulle overta, blåste han i posthornet for å varsle at nå måtte nestemann gjøre seg klar. Posthornet var også bra å ha når postrytteren kom ridende i full galopp, over Nes Bru for eksempel, så folk kom seg unna i en fart og ikke datt på hodet i Neselva!  

Bilder: Egne. Postrytteren tegnet postkontrollør Jens Schanche i 1775.