tirsdag 22. mars 2016

Bondi og Vollen, ved vann

Fil:Kapselfabrikken, Asker - no-nb digifoto 20160126 00057 NB NS 000381.jpgBondi  kommer fra buandi og vin, 
beitemark hvor noen bor. Det er visst tolv sånne beitemark-gårder som slutter på vin i Asker. På Bondi bodde det kanskje folk allerede i bronsealderen. Den gamle oldtidsveien til Røyken gikk gjennom gården. Ved veien er det tolv gravrøyser fra bronsealderen og jernalderen.
Før sa folk Bønni. I 1826 ble gården delt i nordre og søndre Bondi. Skolen ligger på Søndre. I 1826 hadde gården 2 hester, 7 kuer, 7 sauer og 4 hsmanns-plasser: Høva, Vomma, Bondibrua og Bondigrinda. Gården hadde kvern, sag og stampe og drev med isskjæring i Bondi-vann. I 1883 startet Kapsjærn, 
Christiania Kapselfabrikk produksjon av flaskekapsler på gården.

File:Slup.pngMontesorriskolen ligger i Vollen, Naustvollen eller Vøllen som folk sa før. En voll er en gresslette og naust er båthus. Naustvollen var et småbruk under Nordre Gisle gård.  Gisle kommer av Gisl og vin gislvin betyr visst beitemark med mye sol. På Gisle har det bodd folk lenge. Det er det funnet 21 gravhauger og 12 gravrøyser der!
Vollen kan ha vært samlingssted for leidangen som vi skrev om i elle melle. I Sjøvollbukta like nord for Vollen er det gravd ut et frakteskip fra 1200-tallet.
I Naustvollen var det saltkokeri for Gisle og flere andre gårder. Fra 1699 til 1804 var det havn for Dikemark jernverkFra 1819 var Vollen et travelt lite tettsted med gjestgiveri og brennevinshandel. Her bodde fiskere, skipsbyggere, sjømenn og fraktemenn på jakter og slupper som fraktet is og kalk, granitt, sagflis, sand, trelast og kis. Her og her kan du lese mer om Vollen.

Bilder: Christiania Kapselfabrikk, foto Narve Skarpmoen. Slupp via prosjekt.runeberg.