søndag 13. mars 2016

Jansløkka og Hvalstad, en kunstner og en skatt

Jansløkka skole ligger på Jansløkken, jordet til Jan. Kanskje Jan var husmann på prestegården. Det var ihvertfall prestegården som eide jordet til Jan. Jansløkka er Askers eldste skole. Nå er det skolemuseum i den gamle skolebygningen fra 1844. Skolemuseet sier at den ble tatt i bruk 16. januar, og var da en to-delt skole med 37 elever i småskolen, og like mange i storskolen. Barna møtte fram hver sin dag 2 ganger i uka. De store elevene fikk første dagen.
Skolens første lærer var Martin Wettre. Han flyttet inn i 1. etasje ved siden av skolestua.  Låve, fjøs, stall, stabbur og bryggerhus fantes ved skolebygningen. 

Det ser ut som en gård på Jansløkka enda, med mange småhus og den store nye låven, jordene rundt og alle askekallene som sogneprest Vogelius fikk plantet mellom 1752 og 1780. En hel allé av styvinger er det langs Kirkeveien, for der kunne det ikke vokse noe annet nyttig. Noen er nesten 250 år gamle. Det er visst en skatt i en av gravhaugene ved skolen. Kanskje det er Prinsehaugen, der hvor sogneprest Neumann skålte med kronprins Karl Johan i 1815?

Skattegraving på Røyrin Det var en kveld på 1830-tallet at presten på Røyrin satte gårdsfolkene sine i gang med å grave i en av haugene for å lete etter skatten. Plutselig så de et merkelig lys over prestegården, det så nesten ut som den sto i brann! De løp til prestegården for å slukke, men der var alt i orden. De fortsatte å grave - men da så de det samme underlige lyset over presttegården. Etter det var det ingen som turte å grave mer og det ble bestemt at gravhaugene skulle få ligge i fred.



Jeg vet ikke om ungene på Hvalstad gikk på omgangsskole eller på Jansløkka. Fra 1848 gikk de kanskje på Vogellund, Askers nest eldste skole oppkalt etter sogneprest Vogelius - i Det gule huset på Holmen hvor det er kunst nå.

Hvalstad - Hvalsstaðir -  ble ryddet i eldre jernalder. Navnet kan komme fra hval eller kval som betyr en høyderygg, eller kanskje det betyr Vale sitt sted. I 1826 var det 3 hester, 8 kuer og 8 sauer på gården og to husmannsplasser, Bekken og Kornbråten. I 1858 kjøpte Andreas Olsen Bekken. Han var møbelsnekker og lærer. I 1862 fikk han en sønn som het OttoOtto vokste opp på Øvre Hvalstad, ble møbelsnekker og utdannet seg til lærer ved Asker seminarium. Men han ville heller bli kunstner.

Otto flyttet tilbake til Asker sammen med Mathilde Georgine, Tilla. De var blitt hemmelig forlovet da Tilla var 16 år gammel og Otto var tegnelæreren hennes i Tønsberg. I "Kunstnerdalen" bodde også Hulda og Arne Garborg, Rasmus Løland, Kristofer Uppdal og flere andre i Askerkretsen. Otto malte og tegnet ofte Asker-motiver. Bøkene hans, for eksempel Ola Enfoldig, Ola Mangfoldig og Odelsgutt og legdegutt forteller mye om Asker og gamle dager.

Trøstevers fra Ola Enfoldig
Puh, puh, puh, san!
Og mølleren han mol,
og toppen han gol;
læg paa en lammelort
imorra er det attegrodd!
Puh, puh, puh!

 For utsmykningen av Asker kirke fikk Otto Kongens fortjenstemedalje i gull. Tilla etablerte Asker husflidslag og Asker bondekvinnelag. Hjemmet deres er nå Asker museum. 
Bilder: Eget. Asker kirke og prestegård med skolen bak. Prinsehaugen, Otto Valstad 1938. På digitalt.museum kan du se flere Otto Valstad-bilder.