torsdag 10. mars 2016

Solberg og Hofstad, skole og hov

Nå har vi vært på Solberg og Hofstad skole også. Jammen er det hyggelig å være på turne i Asker!

Solberg kommer fra Solbergarbergene nord for gården som sola skinner på. Solbergar ble kanskje ryddet i yngre jernalder. Det er en gammel gravhaug på gården og det er funnet et gammelt sverd.

Hofstad - Hofstaðir - ble også ryddet i jernalderen, På Hofstadir var det kanskje hov, et kultsted hvor folk ofret og blotet til vikinggudene, Tor med hammeren, Odin den enøyde og Frøy som sørget for vekst og fruktbarhet. Hoff og hov kommer fra samme ord. Det var bare de mektigste som hadde hov på gården sin. Det er tre gravhauger og to eldgamle veier på Hofstaðir. Og Askers eldste eiketrær.

På 1800-tallet var Hofstad delt i Hofstad og Nedre Hofstad. Solberg var delt i Vestre, Mellom og Østre Solberg og Badstua. På den tiden sa folk Solbær. Solberg skole var en av de første faste skolestuene i Asker, åpnet i 1864. Før det hadde det vært halvfast skole - rodestue - på Solberg.

I 1864  var det 27 ukers obligatorisk skole og 13 uker frivillig undervisning. Den første læreren på Solberg var Hans Haagensen Hellerud.




Fra Solberg skoles hjemmeside:
Mangel på mat og skotøy var ofte grunnen til at elever var borte fra skolen. Når det var grunnen, ble fattigstyret koblet inn. Foreldrene kunne trues med mulkt (bot), subsidiært fengsel, hvis barna var borte uten gyldig grunn. Ofte kunne elevene bli sittende våte hele dagen etter å ha vasset i dyp snø på vei til skolen. Skoleveien var ikke alltid trygg. Vi vet at det er blitt skutt gaupe to ganger i 1891 ved skoleveien.

Bildene er fra en ABC fra 1842, Forsøg til en hensigtsmæssig Barnets første Bog. Da måtte ungene lære både gotiske og latinske bokstaver.

Faaret
Faaret eller Sauen er ogsaa et meget nyttigt
Dyr for os. Det har Uld til Bedækning og er sort
eller hvidt af Farve. Hannen, som kaldes Vedder,
er to, krumme, ringede Horn paa Hovedet.Det er
et fromt men frygtsomt Dyr. Man klipper Ulden af
det to Gange om Aaret; af denne strikker din Moder
Strømper til dig, og Væveren forfærdiger deraf dine
Klæder. Kjødet, Skindet og Hornene af Sauen bru-
ge vi paa samme Maade, som det af Koen. 

Høgskolen i Vestfold.